Studenten denken na over vergroten efficiency op Groningen Airport Eelde door inzet drones

apr 24, 2018

Studenten denken na over vergroten efficiency op Groningen Airport Eelde door inzet drones

Groningen Airport Eelde heeft studenten gevraagd mee te denken met innovatieve toepassingen voor drones op een vliegveld. Dertig studenten bogen zich over de vraag: Welke rol kunnen drones spelen in het operationele proces op het vliegveld? Kunnen drones bijvoorbeeld gebruikt worden voor het inspecteren van de landingsbaan. En wat heb je daar dan voor nodig?

Op initiatief van Bernoud Jonker (Instituut voor Bedrijfskunde van de Hanze University of Applied Sciences) en in nauwe samenwerking met DroneHub Groningen Airport Eelde is een International Master Workshop georganiseerd. Van maandag 16 april tot en met vrijdag 20 april waren de studenten in vijf groepen bezig om aan de case te werken. 20 april werden de resultaten gepresenteerd aan Onno de Jong van de luchthaven.

Mogelijke toepassingen drones op vliegveld

Studenten hebben onder andere nagedacht over de inzet van drones om vanuit een stilstaande positie het vliegveld te bewaken en bij afwijkingen direct acties in gang te zetten. Een andere groep vertelde over hoe drones ingezet kunnen worden als taxi-begeleiding voor vliegtuigen. Ook zouden drones reizigers kunnen helpen hun weg te vinden op het vliegveld, waarbij drones een commerciële functie kunnen hebben door het projecteren van bijvoorbeeld reclameboodschappen. Daarnaast zouden drones een rol kunnen spelen bij brandbestrijding. “De meeste ideeën zijn nog niet direct toepasbaar, maar het zijn wel innovatieve oplossingen die de efficiency van de luchthaven in de toekomst zou kunnen vergroten”, aldus Onno de Jong.

De studenten waren afkomstig van de Hanze University of Applied Sciences Groningen en MBA van de University of Applied sciences uit Furtwangen (Duitsland).

OOG TV was aanwezig en heeft een reportage gemaakt:

Contact informatie

Stichting DroneHub Groningen Airport Eelde
Burgermeester JG Legroweg 45a
9761 TA  Eelde
[email protected]