De ambities van Stichting DroneHub GAE worden ondersteund door:

De ambities van Stichting DroneHub GAE worden ondersteund door:

Testdag autonoom rijden en vliegen op Groningen Airport Eelde

Dit najaar is er in samenwerking met Provincie Groningen, Hive Mobility en robotTuner een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling vanautonoom vervoer op de weg. Tijdens de testdag werd er gebruikt gemaakt van een autonoom gemaakte Renault Twizy welke op de testdag een maximale snelheid van 72 km/uur haalde en voor het eerst zonder bestuurder kon stoppen voor een overstekende robot. De testen werden uitgevoerd op een oude landingsbaan van Groningen Airport Eelde.

Tijdens deze testdag is niet alleen de focus gelegd op autonoom vervoer op de weg maar is er ook interactie gezocht met een autonome drone in de lucht. Hierbij werd een follow functie gebruikt waardoor de drone zelfstandig de auto volgt.

Innovatie dronetoepassingen bij de boer ten behoeve van Precisielandbouw

Het TIP-project (Toepassing Innovatieve Precisielandbouw) is opgezet om precisielandbouw eenvoudiger & naar een hoger niveau te tillen. Studiegroepen onderzoeken bijpassende vraagstukken en er worden verschillende velddemonstraties uitgevoerd waarbij apps, robotica en drones worden ingezet.

De demonstraties vinden plaats op het erf van de boer. bij de boer thuis. Op deze manier krijgt de boer specifieke data van het land om de precisielandbouw verder te ontwikkelen in hun eigen werkveld.

Lees hier meer.

Eerste demonstratiedag Autonoom Vliegen succesvol verlopen

In het kader van het langjarige programma Autonoom Vliegen – in samenwerking met Provincie Groningen – vond recent op de Zernike Campus Groningen de eerste demonstratiedag plaats waarbij er werd gevlogen tussen twee locaties. Mede dankzij hive.mobility een succesvolle kennismaking met de mogelijkheden van autonoom vliegende drones. Deze en soortgelijke demonstraties zijn nodig om uiteindelijk autonoom commercieel vliegen mogelijk te maken.

Lees hier meer.

Demonstratie Groningen Seaports: drones binnen de havendienst

Op een van de meest innovatieve locaties van Noord-Nederland voerde DroneHub GAE een aantal drone-demonstraties uit. Tijdens deze vluchten is gedemonstreerd hoe drones kunnen worden ingezet binnen de havendienst en assetmanagement van Seaports. Hierbij is de focus gelegd op de kadebezetting en het snel in beeld brengen van eventuele calamiteiten, zoals in geval van brand.

Lees hier meer.

Baaninspectie op Groningen Airport Eelde door middel van drones

Op 29 april 2020 voerde DroneHub GAE samen met partners Vliegend.nl en OmniDrones Aerial Services een unieke actie uit op de luchthaven van GAE. Door de huidige coronacrisis ligt het vliegverkeer grotendeels stil, wat een perfecte kans biedt voor onderhoud van de start- en landingsbaan. Tijdens het experiment wordt een geavanceerde multirotor drone met camera ingezet. 

Lees hier meer.

Drones inspecteren gevels, daken en schoorstenen

Wits Vastgoedonderhoud, OmniDrones en Vliegend.nl voeren een pilot uit om te kijken of we de staat van gevels, schoorstenen en dakpannen in de toekomst in kaart kunnen brengen via drones. Op die manier kan het werken met ladders en hoogwerkers gereduceerd worden, besparen we tijd en kan de data worden verzameld en opgeslagen.

Eerste dronevlucht zonder transponder op Groningen Airport Eelde

De samenwerking tussen partners Vliegend.nl en Omnidrones behaalde tijdens het demonstratieproject PODIUM op Groningen Aiport Eelde een mijlpaal. De twee partijen maakten een dronevlucht zónder transponder. 

Eerste dronevlucht buiten zicht op GAE (Project PODIUM SESAR Horizon 2020)

Op 30 april 2019 was DroneHub in samenwerking met Groningen Aiport Eelde gastheer voor het demonstratieproject van SESAR Horizon 2020 PODIUM.

Op deze dag vond de eerste BVLOS (Beyond Visual Line Of Sight) dronevlucht plaats op een operationeel vliegveld in Nederland. Een mijlpaal voor de betrokken partijen NLR, LVNL, Vliegend.nl, OmniDrones, EUROCONTROL, SESAR en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

DroneHub GAE maakt zich klaar voor de toekomst van de autonome drone

Zie hier een overzicht van drie projecten waar DroneHub GAE momenteel mee bezig is: testvliegen buiten het zicht van de piloot (BVLOS), een drone detectiesysteem voor de bescherming van gebieden en gebouwen (Detect & Avoid) en een waterstofunit voor drones waardoor deze vaartuigen langer in de lucht kunnen blijven.

Volgende generatie dronepiloten staat klaar

In maart 2019 was DroneHub een van de deelnemende partijen van de Openbedrijvendag van Klokhuis Onderneemt Backstage.

Kinderen leerden deze dag over de mogelijkheden van drones in onze maatschappij. Zij ervaarden hoe het is om in de schoenen van een dronepiloot te staan door middel van een Flight Simulator en via een parcours met bestuurbare mini-drones.

CDA op bezoek bij DroneHub GAE

Afgevaardigden van het CDA Drenthe bezochten Stichting DroneHub om kennis te maken met de mogelijkheden van drones in onze hedendaagse en toekomstige maatschappij.

Ook de bijbehorende regelgeving omtrent dronevluchten is voor de politieke wereld een interessante insteek. Een gezellige en leerzame dag.

Win-Win voor SPNA en DroneHub GAE

Michiel Bos, uitvoerend bestuurder van de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw en Luuk Jansen, bestuursvoorzitter van Stichting DroneHub GAE hebben een convenant getekend om de samenwerking tussen deze twee partijen te bevestigen.

Hierbij stelt SPNA grond beschikbaar van de proefboerderijen in Nieuw Beerta en Munnekezijl voor het uitvoeren van testvluchten. Op die manier is DroneHub GAE in staat om bij te dragen aan de ontwikkeling van de (precisie)landbouw.

Precisielandbouw met drones: 5G Field Lab Valthermond

In samenwerking met KPN, Universiteit Wageningen, Provincie Drenthe, AB Drone en Vliegend.nl testen we de mogelijkheden met drones en precisielandbouw in de zogeheten ‘living lab’ in Valthermond.

Drones scannen de gewassen en koppelen deze data via een razendsnelle verbinding via 5G terug naar de boer. Op die manier kan er snel, heel precies en daarmee ook efficiënt gehandeld worden in bestrijding en verzorging.

Drones in Noord-Nederland: veilig, innovatief en met elkaar

Groningen Aiport Eelde kreeg in 2017 als eerste (en tot nu toe als enige) operationeel vliegveld in Europa toestemming om praktijktesten met drones uit te voeren. Noord-Nederland is de perfecte proeftuin voor drone-innovatie. 

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de regeling op afstand bestuurbare luchtvaartuigen aangepast. Hierdoor kan de DroneHub vanaf nu onderzoeken hoe drones volledig geïntegreerd kunnen worden in het reguliere vliegverkeer.

Drone levert noodmedicatie: onze toekomst?

Noodmedicatie overbrengen naar een op afstand gelegen locatie: kan dat sneller, goedkoper, veiliger en duurzamer met drones dan met bestaand transport? Wij denken van wel. Maar op dit moment is dit binnen de huidige regelgeving beperkt mogelijk.

Daarom is er een experiment opgezet in samenwerking met Provincie Drenthe, UMCG Ambulancezorg, Unifly en Luchtverkeersleiding Nederland om Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) te vliegen. Technisch kunnen we al ontzettend veel, maar onbemand vliegen buiten het directe zicht van de piloot is complex en uitdagend.

Contact informatie

Stichting DroneHub
Groningen Airport Eelde

Machlaan 8c
9761 TK Eelde

[email protected]
050 211 04 37

Zoeken