Hét aanspreekpunt voor bouwer, piloot, wetgever of afnemer

mei 7, 2019

Hét aanspreekpunt voor bouwer, piloot, wetgever of afnemer

Provincie Drenthe schreef in het kader van 'Doen zit in onze natuur' over DroneHub GAE (Groningen Airport Eelde). De provincie stimuleert en helpt actief mee op basis van hun kennis, subsidies, netwerk, advies en regelwerk om initiatieven in de regio tot een succes te maken. Egbert Swierts vertelt namens het bestuur van DroneHub GAE over de stichting zelf,  haar doelen en haar bezigheden.

“In heel Europa is Groningen Airport Eelde de enige luchthaven waar drones welkom zijn. Hier kunnen we het gebruik van drones geïntegreerd in het reguliere vliegverkeer testen. Dat doen we vanuit de DroneHub; een kennis-, innovatie- en ontwikkelcentrum. De stichting is gevestigd in de gebouwen van de voormalige Rijksluchtvaartschool, de RLS1957, direct naast Groningen Airport Eelde.”

Bezigheden

“Groningen Airport Eelde is uitermate geschikt als testlocatie van onze plannen. Het is een klein vliegveld, maar met alle voorzieningen. Er is een brandweerpost, de luchtverkeersleiding is aanwezig en het luchtruim is relatief rustig. Als DroneHub houden we ons bezig met het versnellen van drone-innovaties en ontwikkelingen in de drone-industrie. Zo willen we in 2019 de eerste drone op waterstof lanceren en deze marktklaar maken voor Nederland. Een drone op waterstof kan namelijk langer vliegen en laadt een stuk sneller op dan een drone met een accu.”

Het aanspreekpunt: kennis en advies

“Naast de praktische kant, helpt DroneHub bedrijven ook met kennis en advies. De drone is een relatief nieuw product in een bestaande markt. Drones geven bedrijven de kans om het ineens heel anders te gaan doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het bezorgen of ophalen van pakketten. Daarvoor moeten bedrijven echter vaak wel hun hele bedrijfsvoering omgooien. Voor die bedrijven willen wij hét aanspreekpunt zijn. We willen een organisatie zijn waar je met je vragen terecht kunt. Of je nou bouwer, piloot, wetgever of afnemer bent.”

Mogelijkheden

“Je kunt een drone op ontzettend veel manieren gebruiken. Het helpt je snel een situatieschets ergens van te maken, bijvoorbeeld bij ongevallen of een natuurbrand. Maar een drone helpt ook bij het verrichten van inspecties in de landbouw, van dijken of van installaties als windmolens. En je kunt er eenvoudig producten mee bezorgen. Zo zijn we nu bezig met een proef waarbij een drone medicijnen van Lauwersoog naar Schiermonnikoog vliegt.”

Angst weghalen

“Ik geloof dat drones de toekomst hebben, maar het oprichten van een stichting rondom drones gaat met vallen en opstaan. Toen ik in 2013 begon met mijn bedrijf OmniDrones had de drone echt een slechte naam. Dat is door de jaren heen gelukkig veranderd. Zoals bij veel dingen kun je ook een drone voor goede en voor slechte zaken gebruiken. Inmiddels zien veel mensen het goede ervan in. Van bestaand werk veiliger maken tot het redden van mensenlevens. Ik zie alleen ook vaak de angst bij mensen voor nieuwe dingen. Die angst weghalen, dat motiveert mij enorm.”

Veiligheid

“Bij OmniDrones leiden wij drone-piloten op. Door alleen gecertificeerde piloten met een drone te laten vliegen, verhoog je de veiligheid. Om de wetgeving verruimd te krijgen, moeten we eerst met zijn allen laten zien dat drones een rol kunnen spelen bij uitdagingen in de maatschappij. Zo kunnen we met drones bijvoorbeeld sneller de brandhaard vinden bij een grote natuurbrand. Op dit moment mag er al best veel, maar ook nog veel niet. Dat heeft met veiligheid en privacy te maken. Dat zijn wel twee vraagstukken die de drone-industrie bezighoudt: hoe maak je het zo veilig mogelijk en hoe raak je de privacy van mensen zo min mogelijk?”

Succes

“Toen we medio 2017 net met stichting DroneHub waren begonnen, hebben we een drone-evenement georganiseerd. Al snel was er geen toegangskaartje meer over. Iedereen was super enthousiast. Toen wisten we zeker dat we hiermee door moesten gaan. We zijn in de regio begonnen en hebben inmiddels al een flinke stap het land in gemaakt. Nu zijn we ook voorzichtig bezig enkele internationale samenwerkingen te verkennen.”

“De DroneHub geeft mij de kans om gezamenlijk met andere ondernemers, het onderwijs en overheden de drone-innovatie in Noord-Nederland te versnellen. Ik kom met zo veel mooie initiatieven in aanraking, dat ik iedere dag met veel plezier naar mijn werk ga. Voor mij is de DroneHub echt succesvol als we overbodig zijn geworden. Er komt een tijd dat drones zo normaal zijn en iedereen er zo bekend mee is dat een stichting als die van ons geen meerwaarde meer heeft. Maar dat duurt nog wel even. We staan echt nog aan het begin.”

Rol van Provincie Drenthe

“Zonder de provincie Drenthe had de DroneHub niet bestaan. Na een bezoek van gedeputeerde Henk Brink aan Silicon Valley, wilde de provincie onderzoeken hoe drones kunnen worden ingezet ten behoeve van de economie in Noord-Nederland. Daarom steunde zij de oprichting van de stichting. De provincie is een echte verbinder en zet actief haar netwerk voor je in. Dat is ontzettend waardevol.”

Contact informatie

Stichting DroneHub Groningen Airport Eelde
Burgermeester JG Legroweg 45a
9761 TA  Eelde
[email protected]