DroneHub GAE kan in het eerste bestaansjaar terugkijken op aansprekende en geslaagde projecten. De DroneHub is het kennis-, innovatie- en ontwikkelcentrum voor drones in Noord-Nederland en is gevestigd op het terrein van de voormalig Rijksluchtvaartschool (RLS1957) op Groningen Airport Eelde. Egbert Zwierts, DroneHub GAE: “We hebben aan vele mooie projecten meegewerkt en hebben zelf nieuwe projecten opgestart. Ook voor het komende jaar liggen er plannen met ambitie en gericht op innovatie.” 

Precisielandbouw met drones

Afgelopen jaar is samen met de provincie Drenthe, KPN, Wageningen Universiteit en Research en Innovatie Veenkolonieën samengewerkt rondom technologische innovaties in precisielandbouw in Valthermond. In het 5G Field Lab werken de partners samen om precisielandbouwtoepassingen door snelle dataverbinding en automatisering toegankelijker te maken voor de teler.

Vliegen buiten het zicht van de piloot

Ook is er getest met vliegen met drones buiten het zicht van de piloot (Beyond Visual Line of Sight). In deze test werd over een lange afstand met noodmedicatie gevlogen. Het doel van de test was om ervaring op te doen op gebied van veiligheid, regelgeving en kennisontwikkeling voor de dronesector. In dit project werd samengewerkt met onder andere het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Drenthe, UMCG Ambulancezorg, ANWB Medical Air Assistance BV, NLR en TU Delft. Tijdens de in november gehouden Amsterdam Droneweek, werd met een presentatie op dit unieke project teruggekeken.

Bouw van een waterstofdrone

Momenteel bouwt de DroneHub zelf aan een waterstofdrone. Drones worden bijvoorbeeld ingezet in de landbouw, bij branden en ook bij inspecties van gebouwen. Maar de actieradius van onbemande drones is beperkt. Volgens Egbert Swierts van de DroneHub is er nog een wereld te winnen als het gaat om de techniek waar de drones gebruik van maken. “Multirotoren (drones met meerdere propellers) gebruiken relatief veel energie. Met waterstof kunnen we op termijn toch anderhalf tot twee uur werken.” Met het bouwen van de drone en de andere projecten zijn ook bedrijven uit de provincies Friesland, Groningen en Drenthe betrokken.

Eerste dronevlucht op Groningen Airport Eelde

Aan het uitvoeren van de eerste dronevlucht op Groningen Airport Eelde zelf wordt hard gewerkt. Een dronevlucht op een luchthaven vraagt veel voorbereiding, veiligheid is een belangrijke voorwaarde. Ook de privacy van omwonenden is uitermate belangrijk. Ter voorbereiding op de eerste vlucht worden testen uitgevoerd. Dit is vooral om te controleren of de drone en de gemaakte afspraken op de juiste manier werken. DroneHub GAE verwacht dat in de loop van het tweede kwartaal 2019 de eerste echte vlucht gemaakt wordt. Ook is de DroneHub betrokken bij het Europese project SESAR, waar gewerkt wordt aan onbemande verkeersleidingsystemen voor Drones. Omdat Groningen Airport Eelde een relatief groot luchtruim heeft zijn hiervoor op de luchthaven veel mogelijkheden.

DroneHub als kenniscentrum

Ondertussen wordt de DroneHub als kenniscentrum verder vormgegeven. Het bestuur, bestaande uit Luuk Jansen (Voorzitter en oud KLM 747 gezagvoerder), Egbert Swierts (dronepiloot en eigenaar Omnidrones), Onno de Jong (Havenmeester Groningen Airport Eelde) en Craig Cooper (Senior Lean consultant), is bezig de organisatie uit te breiden. “We worden als DroneHub steeds meer gevonden door bedrijven die onderzoeks- en projectaanvragen hebben op het gebied van drones” aldus Onno de Jong. Dit vraagt meer kennis en ondersteuning bij de DroneHub die daardoor ook werkgelegenheid creëert. Samen met de andere projecten en activiteiten die de DroneHub doet, maakt dit de DroneHub tot een echte proeftuin voor drones, van en voor het Noorden.