Eerste demonstratiedag Autonoom Vliegen succesvol verlopen

jul 16, 2020

Eerste demonstratiedag Autonoom Vliegen succesvol verlopen

Op 15 juli 2020 vond de eerste demonstratiedag Autonoom Vliegen plaats, georganiseerd door hive.mobility, Provincie Groningen en Stichting DroneHub GAE.

Stichting DroneHub GAE is in opdracht van en in samenwerking met Provincie Groningen het langjarige programma Autonoom Vliegen gestart. Het uiteindelijke doel van Provincie Groningen is om in samenwerking met verschillende partijen toe te werken naar volledig autonoom vliegen voor goederen en personen.

Testvluchten drones

De eerste stap is het organiseren van testvluchten en live demonstraties. In samenwerking met hive.mobility vond de eerste demonstratiedag plaats op de Zernike Campus Groningen, waarbij tussen twee locaties gevlogen werd. Deze demonstratie was een eerste succesvolle kennismaking met de mogelijkheden van autonoom vliegende drones.

Daniel Koelikamp, programmamanager Smart Mobility Provincie Groningen: “We zoeken als provincie naar innovatieve oplossingen voor de mobiliteit. Een van die innovatieve oplossingen zou vervoer van goederen of pakketten met drones kunnen zijn. We willen met deze testen bijvoorbeeld kijken of we met medicijnpakketten naar bepaalde gebieden in de provincie kunnen vliegen.”

Uitdagingen autonoom vliegen

De weg naar volledig autonoom vliegen voor goederen en personen kent de nodige uitdagingen, zoals acceptatie bij bewoners en medewerkers, de wet- en regelgeving aangaande autonoom vliegen en niet te vergeten de robuustheid, betrouwbaarheid en intelligentie van dergelijke systemen.

“Binnenkort komt er nieuwe wet- en regelgeving binnen Europa en dit gaat veel meer mogelijk maken. Daarom willen we kijken naar de mogelijkheden van autonoom vliegen over grotere afstanden. De stappen die we tijdens de test- en demodagen gemaakt hebben, zijn nodig om uiteindelijk autonoom commercieel vliegen mogelijk te maken.” Zegt Egbert Swierts, Business Developer van Stichting DroneHub GAE.

Samenwerking

Ilse Mensink, programmamanager hive.mobility: “Hive.mobility is het netwerk van partners in Noord-Nederland die samenwerken aan slimme en duurzame mobiliteitsoplossingen. Dit project van onze partner Provincie Groningen past daar perfect bij. Vanuit hive.mobility ondersteunen we dit project dan ook van harte door het verzorgen van de test- en demodagen maar ook door bij te dragen aan het vinden van meer partners om dit project verder te brengen.”

Stichting DroneHub GAE en Provincie Groningen zoeken naar partners die gezamenlijk de volgende stappen willen zetten. Interesse? Neem dan contact met ons op.

 Bekijk hier het videoverslag + interview van OOG TV.

Contact informatie

Stichting DroneHub
Groningen Airport Eelde

Burgemeester J.G. Legroweg 45 A

9761 TA Eelde

[email protected]
050 211 04 37

Zoeken