DroneHub Groningen Airport Eelde bouwt waterstofdrone

okt 5, 2018

DroneHub Groningen Airport Eelde bouwt waterstofdrone

Drones worden inmiddels veel gebruikt. Ze worden bijvoorbeeld ingezet in de landbouw, bij branden en ook bij inspecties van gebouwen. Maar de actieradius van onbemande drones is beperkt. Volgens Egbert Swierts is er nog een wereld te winnen als het gaat om de techniek waar de drones gebruik van maken. “Multirotoren (drones met meerdere propellers) gebruiken relatief veel energie. We kunnen ongeveer 20 tot 25 minuten vliegen. Met waterstof kunnen we op termijn toch anderhalf tot twee uur werken.” Daarom kijken we nu naar de toepassing van waterstof. De onderdelen zijn besteld. We gaan de nieuwe drone zelf in elkaar zetten. Daarbij krijgen we hulp van bedrijven uit het Noorden die zich bezig houden met waterstof.

Regelgeving is nodig
Volgens Swierts lijkt het allemaal eenvoudig, maar een heleboel zaken zijn nog niet duidelijk. “We zien het in het buitenland ook gebeuren dat ze experimenteren met waterstof. We willen er in Nederland ook mee leren werken. Op het gebied van techniek en van regelgeving bijvoorbeeld. Hoe kunnen wij de techniek goed testen en is het veilig?”

Als het lukt, dan betekent dit een flinke vooruitgang in het gebruik van drones. Ze worden inmiddels ingezet in de landbouw, bij branden, maar ook bij inspecties van windturbines en straks mogelijk ook bij inspecties van verkeersvliegtuigen. Er wordt ook een proef gedaan met het brengen van medicijnen van de vaste wal naar de Waddeneilanden. “Nu moet de accu eerst opgeladen worden om terug te vliegen. Met waterstof is dat niet nodig. Dan kunnen ze meteen terug.”

DroneHub Groningen Airport Eelde hoopt volgend jaar te kunnen vliegen met de nieuwe drone.

Beluister op RTV Drenthe het verhaal van Egbert Swierts over de waterstofdrone.

Contact informatie

Stichting DroneHub Groningen Airport Eelde
Burgermeester JG Legroweg 45a
9761 TA  Eelde
info@dronehub-gae.eu