DroneHub blikt terug op succesvolle 1e editie @North

okt 2, 2019

DroneHub blikt terug op succesvolle 1e editie @North

Dagblad van het Noorden plaatste op 26 september een artikel over het @North Festival. Het evenement waarbij autonoom vervoer op de weg, in het water, op het spoor en door de lucht in Noord Nederland op de kaart werd gezet.

Noord-Nederland heeft zich donderdag met een nieuw festival in Assen prominent in de etalage gezet als proefgebied voor zelf vliegend, varend en rijdend (weg en spoor) transport.

Organisator Frans Hamstra stak naar eigen zeggen van veel (inter)nationale bezoekers en deelnemers in de Expo Hal naast het TT-circuit complimenten in de zak.

Wie al wist wat er in de drie noordelijke provincies met drones, busjes, treinen en een boot wordt gedaan, kwam voor contacten en de demonstraties. Wie uit nieuwsgierigheid een kijkje nam, was vaak blij verrast over de hoeveelheid projecten en de vorderingen.

Het Noorden begint gewoon, op alle fronten

,,Elders wordt vooral gepraat, hier beginnen ze gewoon met alle kennis en de ruimte die er is. Ik heb ook nog nooit eerder gezien dat zoveel verschillende ontwikkelingen in dezelfde regio plaatsvinden en samen worden gepresenteerd. Ik denk dat ik nog wel eens aanklop’’, vertelde een nieuwsgierige ondernemer.

Het is precies wat het Noorden wilde bereiken met het festival: duidelijk maken dat dit de hotspot is voor autonoom vervoer. Om dat te bereiken werken de provincies en onder meer de Rijksuniversiteit samen binnen @North die het festival organiseerde.

DroneHub GAE is partner van @North en richtte het gedeelte ‘lucht’ in op het festival. DvhN schreef het volgende over autonoom vervoer in de lucht:

Ontheffing voor belangrijke drone-proefvlucht binnen

Het zal tijdens de test langzaam gaan. ,,Hooguit 5 km per uur, want we willen zeker zijn dat het veilig is. Voor vervoer van mensen is dat veel te langzaam, daar stap je niet in. Maar voor dooie vis maakt het niet uit. Het zou de eerste keer zijn dat zoiets gebeurt. Een grote stap voorwaarts voor de ontwikkeling.’’ Hij wil uiteindelijk bagage en vracht op de eilanden vanaf de boot vervoer, om zo het autoverkeer overbodig te maken.

Egbert Swierts van Omnidrones vertelde dat hij net een ontheffing binnen heeft voor een even belangrijke stap: proefvluchten voor een onderzoek naar dronevluchten in ‘lastige’ gebieden: over wegen, bebouwing en bij een vliegveld. Zonder dat ze de drone blijven zien, wat nu nog een harde eis is.

Langs de startbaan van Eelde

,,We mogen praktijkvluchten uitvoeren om te onderzoeken hoe we dat veilig kunnen aanpakken’’, aldus Swierts. De route is kort: vanaf de oude landingsbaan van Eelde, pal langs de overgebleven startbaan, het grasveld met de aanvliegverlichting aan de overkant van de Burgemeester Legroweg en over het Noord-Willemskanaal naar de bloemenveiling Flora Holland.

,,We hebben in theorie al uitgezocht hoe dat zou moeten en alle betrokken partijen waaronder Luchtverkeersleiding Nederland doen mee. Ik denk dat er drie tot zes vluchten nodig zijn.’’

Auteur: Frits Poelman
Klik hier voor de link naar het artikel.

Contact informatie

Stichting DroneHub
Groningen Airport Eelde

Burgemeester J.G. Legroweg 45 A

9761 TA Eelde

[email protected]
050 211 04 37

Zoeken