Drone brengt konvooi van semi-zelfrijdende auto’s in beeld

jun 13, 2018

Drone brengt konvooi van semi-zelfrijdende auto’s in beeld

Een drone van DroneHub Groningen Airport Eelde maakte woensdag 13 juni luchtopnames van het konvooi van zes semi-zelfrijdende voertuigen dat van Groningen via Helmond naar Rotterdam reed. De auto's legden dit traject af om aandacht te vragen voor veiligheidssystemen in de auto. De rit, een initiatief van risico- en verzekeringsadviseur Aon, startte in de ochtend vanaf het 5G Lab in Groningen en eindigde in Rotterdam.  De drie noordelijke provincies Drenthe, Fryslân en Groningen sloten zich aan bij dit project.

Meer doorstroming, minder ongelukken
Bij het 5G lab in Groningen werd een zelfrijdend busje getest. Onderweg, ter hoogte van het TT-circuit in Assen, voegde een drone van de DroneHub Groningen Airport Eelde zich bij het konvooi om luchtopnames van de kolonne te maken. Deze drone-beelden zijn gebruikt om onderstaand filmpje te maken. Ook werd de Johan Cruijff Arena bezocht voor een demonstratie van autonoom parkeren. In Helmond maakte het konvooi een stop voor een rondetafeldiscussie op de Automotive Campus om een publiek-/private dialoog te starten over de effecten van ADAS op de verkeersveiligheid. ADAS betekent Advanced Driver Assistance Systems; voorbeelden hiervan zijn: Adaptive Cruise Control, autonome remsystemen, Blind Spot detection en Lane Keeping Assist Systems. Slechts 4% van het Nederlandse wagenpark – dat in totaal ruim 8 miljoen personenauto’s telt – is nu naar schatting uitgerust met dit soort veiligheidssystemen. Het konvooi is ‘connected’; dat betekent dat opkomend verkeer via Flitsmeister, Waze en de ANWB verkeersinformatie nauwkeurig wordt geïnformeerd.

Nationale Platoontest
De test is een vervolg op een eerdere ‘Nationale Platoontest’ op de openbare weg in maart 2016. Bijna zestig voertuigen reden destijds volledig autonoom achter elkaar met behulp van onder meer Adaptive Cruise Control en Lane Keeping Assist System. De rit zorgde voor veel media-aandacht en had als doel het gebruik van veiligheidssystemen in auto’s hoger op de agenda van onder meer auto-importeurs, de leasebranche en de politiek te zetten.

Noordelijke testregio
De provincies Groningen, Fryslân en Drenthe zien autonoom vervoer als een manier om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de krimpregio’s te behouden en verbeteren. De provincies werken samen om dé pilotregio voor zelfrijdend vervoer te worden. Ze roepen vervoerders, producenten en kennisinstituten op om te komen met betaalbare, slimme, flexibele en duurzame concepten op het gebied van autonoom vervoer. Daarbij gaat het om vervoer over zowel de weg, over het spoor, over het water en door de lucht. Meer informatie over autonoom vervoer in het noorden is te vinden op: www.autonoomvervoernoord.nl.

Contact informatie

Stichting DroneHub Groningen Airport Eelde
Burgermeester JG Legroweg 45a
9761 TA  Eelde
info@dronehub-gae.eu