Wat doet DroneHub

Stichting DroneHub wordt gedreven door maatschappelijke regionale uitdagingen en wil hierin een sparringpartner zijn voor een ieder die zich ook in dit speelveld bevindt.

De Stichting bestaat uit een diversiteit aan specialisten in verschillende vakgebieden en met een groot netwerk die van belang zijn in drone gerelateerde thema’s. Daarom brengt DroneHub mensen bij elkaar en verbindt hen met elkaar door middel van evenementen en dronesessies. Door kennis te delen, te inspireren en droneprojecten te ondersteunen grijpen we gezamenlijk maatschappelijke uitdagingen aan en helpen we de drone-business verder te ontwikkelen.

Dus of je nou jouw dronetoepassing wilt testen in een in- of outdoor omgeving, je advies wilt over regelgeving van drones of een ijzersterk drone-idee hebt maar niet weet waar te beginnen met uitvoeren, DroneHub is jouw partner.

Projecten

Een greep uit huidige en afgeronde projecten:

Lancering Waterstofdrone

Ondanks het vooruitstrevende karakter van de drone is er nog een wereld te winnen als het gaat om de techniek waar drones gebruik van maken. Samen met dronebouwer Vliegend.nl en partner OmniDrones heeft DroneHub een waterstofelement geïntroduceerd waarmee de vliegtijd van drones tot wel zes keer vermenigvuldigd kan worden. Daarnaast kunnen de autonome vliegtuigen daarnaast ook sneller opladen. Dit levert veel voordeel op voor huidige en toekomstige dronetoepassingen.

Proeftuin precisielandbouw Valthermond

Samen met KPN, de provincie Drenthe, de Wageningen Universiteit en netwerkleverancier ZTE, testen we precisielandbouw op basis van drones die verbonden worden met het mobiele netwerk. De testen met onder andere 5G vinden plaats op een proefboerderij in Valthermond en worden de komende tijd verder voorbereid.

 

Eerste dronevluchten Groningen Airport Eelde

Het SESAR Horizon 2020 PODIUM-project demonstreert gedurende 2018 en 2019 onbemande services voor luchtverkeersbeheer op operationele locaties in Denemarken, Frankrijk en Nederland. De luchthaven in Eelde is één van deze locaties. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft Groningen Airport Eelde in 2018 aangewezen als enige luchthaven in Nederland voor het testen van dronevluchten en is daarom te gast tijdens de testdagen.

DroneHub GAE behoort tot de Noord-Nederlandse partners en fungeert tijdens de testdag als gastheer van de dronevluchten in Eelde. Daarnaast introduceren de Drentse partners OmniDrones en Vliegend.nl software waardoor er een live-verbinding gemaakt kan worden met de drone. Op die manier kan bijvoorbeeld de verkeerstoren direct zien waar de drone is en wat de drone ziet. Partner Drone Radio Research testte daarbij voor het eerst een drone detectiesysteem en kan daarmee in de toekomst drones detecteren van kilometers afstand.

BVLOS-experiment noodmedicatie

Eén van de belemmeringen voor drone-toepassingen is het verbod op vliegen buiten zichtomstandigheden (Beyond Visual Line Of Sight; BVLOS). Samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Provincie Drenthe, UMCG Ambulancezorg, ANWB Medical Air Assistance BV, TU Delft en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium (NLR) voeren we een BVLOS-experiment uit. Het experiment bestaat uit een aantal testvluchten met het leveren van noodmedicatie met drones.

Het doel van dit experiment is ervaring opdoen die als input kan dienen voor toekomstige business case(s), veiligheid, regelgeving door de Rijksoverheid en kennisontwikkeling voor de dronesector van het gebruik van drones.

 

Contact informatie

Stichting DroneHub Groningen Airport Eelde
Burgemeester J.G. Legroweg 45 A
9761TA Eelde
info@dronehub-gae.eu

Zoeken