Baaninspectie door middel van drones wordt getest op Groningen Airport Eelde

apr 30, 2020

Baaninspectie door middel van drones wordt getest op Groningen Airport Eelde

De testvlucht wordt uitgevoerd in samenwerking met Stichting Dronehub GAE en haar partners Vliegend.nl en OmniDrones Aerial Services. Tijdens het experiment wordt gekeken of de drones geschikte data kunnen verzamelen over de (onderhouds)staat van de start- en landingsbaan.

video-Door de huidige coronacrisis ligt het vliegverkeer grotendeels stil, waardoor het mogelijk is de testvluchten uit te voeren. Andries Poelstra, Airport Manager Groningen Airport Eelde: ‘’Wij vinden het als luchthaven relevant om een bijdrage te leveren aan innovatieve ideeën. We onderzoeken graag de mogelijkheden die drones bieden voor ons als luchthaven en pionieren graag voor luchthavens wereldwijd. Deze test is een mooie stap richting de toekomst van onbemande luchtvaart’’.

Tijdens het experiment wordt een geavanceerde multirotor drone met camera ingezet. Egbert Swierts, business developer Stichting Dronehub GAE: ‘’We verzamelen de data door middel van een hogeresolutie de camera. Met die gegevens kunnen we de baan centimeter voor centimeter inspecteren vanaf de laptop’’.

De huidige baaninspectie wordt uitgevoerd met rijvoertuigen. In hoeverre de baaninspectie met een drone in de toekomst daadwerkelijk geïmplementeerd wordt, is onduidelijk. ‘’Wanneer er uit deze testen blijkt dat er substantiële voordelen te behalen zijn voor Groningen Airport Eelde, lijkt het ons een denkbaar scenario’’, aldus Egbert Swierts.

Bekijk ons videoverslag en het artikel + video-interview van RTV Drenthe.

Contact informatie

Stichting DroneHub
Groningen Airport Eelde

Burgemeester J.G. Legroweg 45 A

9761 TA Eelde

[email protected]
050 211 04 37

Zoeken